Acht tekenen dat jouw hond super gezond is!

 In Gezondheid

Als hondeneigenaar wil je natuurlijk het allerbeste voor jouw hond, dus ook dat het gezond is. Een ongezonde hond wil overigens niet direct zeggen dat het ziek is of een ziekte heeft. Het is goed om je hond te beoordelen zoals jij hem kent. In dit artikel geven we acht tekenen dat jouw hond super gezond is. Verdeeld over fysieke en mentale indicatoren.

De fysieke tekenen dat jouw hond super gezond is:

1. Gezond gewicht

Het gewicht van de hond is belangrijk voor het controleren van zijn gezondheid. Een gezond gewicht is voor elk ras weer anders, check daarom goed wat het ideale gewicht van jouw hond moet zijn.

Een gezond gewicht kan je ook heel gemakkelijk van de buitenkant controleren. De middel moet goed zichtbaar zijn en mooi (scherp) overlopen in de heupen. De ribben moet je niet al te goed kunnen zien, maar wel kunnen voelen. Wanneer beide onder een laag vet verborgen zijn kampt de hond met overgewicht.

Waarom is overgewicht slecht voor een hond?

Overgewicht bij een hond kan exact dezelfde problemen veroorzaken als bij een mens. Diabetes, hart- en long problemen, diverse huidirritaties en zelfs kanker. Precies om deze problemen is overgewicht bij honden de grootste bezorgdheid onder dierenartsen.

Kies in dat geval altijd voor hondenvoeding dat een juiste samenstelling heeft van vlees, rijst en granen. Sommige brokken bevatten soms wel meer dan 75% aan granen. Het is wenselijk dat de voeding alle benodigde vitaminen, aminozuren en mineralen bevat.

acht-tekenen-dat-jouw-hond-super-gezond-is-gewicht

LEES OOK: DIT ZIJN DE BESTE GROENTEN VOOR JOUW HOND

2. Soepele huid

De huid van je hond is soepel, zonder enige vorm van uitslag, irritaties, bultjes of korstjes. Een gezonde hond krabt niet tot weinig. Krabt of bijt jouw hond regelmatig in zijn huid? Dan kan dit wijzen op huidallergie of een insectenbeet. Check daarom regelmatig op teken of parasieten op de huid van je hond.

TIP! Douche je hond alleen wanneer dat nodig is. Een douche routine (bijv. 1x per week) is slecht voor de huid en kan leiden tot huidirritaties.

3. Gladde en glanzende vacht

De huid en vacht gaan hand in hand. Het is makkelijker om een gezonde hond te op het eerste oog te beoordelen op zijn vacht. Een gladde en glanzende vacht betekent dat de natuurlijke oliën en afscheiding van de hond goed werkt.

De vacht moet vol zijn en geen kale plekken tonen. Roos is daarnaast ook een teken dat de hond last heeft van huidirritaties.

4. Overige fysieke kenmerken van een gezonde hond

  • Heldere ogen: Een gezonde viervoeter heeft heldere, sprankelende ogen.
    Zijn de ogen glazig, scheiden ze troep af en constant waterig? Raadpleeg een dierenarts
  • Stevige ontlasting: De ontlasting is stevig en vrij van parasieten, wormen of larveneitjes. Diarree of een grijzige gloed kan duiden op een maagprobleem.
  • Oren: Wanneer de binnenkant van de oren licht roze zijn (sommige rassen hebben zwart pigment) dan zijn de oren gezond. Er mag een klein spoortje oorsmeer zitten. Afscheiding en overmatig oorsmeer kan duiden op ongezonde oren.
  • Tandvlees en adem: Een mond is tevens een goede indicatie van een gezonde hond. Mooi licht roze tandvlees (sommige rassen hebben zwart pigment) en een niet overmatig stinkende adem geeft een gezonde bek weer. Check de tanden van de hond regelmatig. Vertrouw je het niet? Raad pleeg een dierenarts.

Feit of fabel: Een natte neus tekent een gezonde hond!

Fabel! Een droge neus wil niet betekenen dat je hond ongezond is. Sterker nog de mate van natheid verschilt per hond en kan zelfs gedurende dag fluctueren. Pas wanneer de neus overmatig nat is, slijm en snot afstoot of de neus scheurtjes vertoont is het slim om een dierenarts te bezoeken.

acht-tekenen-dat-jouw-hond-super-gezond-is-natte-neus

Mentale tekenen dat jouw hond super gezond is:

5. Energiek

Een gezonde hond heeft zin om te spelen, rent graag en is niet snel uitgeput na een speel of loopsessie. De mate van energie verschilt natuurlijk per hond. Is jouw hond van nature heel energiek en plots niet meer? Dan kan er iets aan de hand zijn. Houd dit daarom goed in de gaten.

6. Alert

Een gezonde hond is alert en reageert goed en snel op de commando’s van het baasje. De houding en oren zijn hierbij belangrijke pijlers. Richt je daarop bij het beoordelen van de alertheid.

Bij waak- en speurhonden is waakzaamheid of drang om te speuren ook een goede indicatie van zijn gezondheid. Wanneer een dergelijke hond zwak is neemt dit af.

7. Sociaal

Honden zijn van nature erg sociaal en gaan vaak op in het gezin. Een sociale, gezonde hond komt in de meeste gevallen naar je toe en geeft zelf aan wanneer hij wil spelen of aandacht wil. Merk je dat het dier zich afzijdig houdt van de rest, houdt dit in de gaten. Dit kan betekenen dat het zich niet goed voelt.

acht-tekenen-dat-jouw-hond-super-gezond-is-gebit

8. Gedrag

Toont je hond ineens raar gedrag? Dit kan een teken zijn dat hij of zij niet lekker in zijn vel zit. Kun je ineens minder goed communiceren of vertoont het plotselinge angst of agressie? Bij langdurig aanhouden kan het zijn dat er iets mis is. Neem in dat geval altijd contact op met je dierenarts.

 

Elke hond is anders, beoordeel jouw hond dan ook op de manier zoals je het kent! 

De informatie in dit artikel is puur ter informatie en vervangt niet het advies van een dierenarts. Twijfel je over de gezondheid van jouw hond? Raadpleeg dan altijd een specialist.

Recommended Posts
0
De waardering van www.brindle.nl bij Webwinkel Keurmerk Klantbeoordelingen is 10.0/10 gebaseerd op 3 reviews.
Voedselallergie bij een hond10 redenen waarom honden de beste huisdieren zijn